Toon alles (2)

Wie de relatie niet eert

29 januari 2015, 04:00
Wie de kleingever niet eert, is de major donor niet waard.
Wie de kleingever niet eert, is de major donor niet waard.
Iedereen die afhankelijk is van private financiering voor zijn of haar idealen is uit op duurzaamheid. Met donoren die over een langere periode trouw blijven kun je meerjarenplannen uitvoeren en impact vergroten. Althans dat zou je denken.
De laatste jaren leek het erop alsof de ‘gewone gevers’ er niet meer zo toe deden. ‘Major donors’ en ‘nieuwe doelgroepen’ (jongeren, kinderlozen, afzwaaiende ondernemers) waren de heilige graal.
We zijn intussen een flinke economische recessie verder en nu begint het besef in te dalen dat het weinig zin heeft om nieuwe donoren bij de voordeur naar binnen te trekken, als ze bij bosjes aan de achterkant het pand weer verlaten. Dat is hozen met een emmer zonder bodem.
In de VS – van oudsher gidsland op het gebied van filantropie – zijn ze intussen klaarwakker geworden. De retentiepercentages zijn daar in tien jaar tijd gezakt als een onderbroek zonder elastiek en nu is er een ware renaissance van loyalty-marketing ontstaan.
Niet zo heel veel nieuws onder de fundraising sun trouwens, maar wel weer een duidelijk signaal dat organisaties die zijn voortgekomen uit de samenleving het contact met de basis niet ongestraft kunnen verwaarlozen. Misschien nog meer dan in de VS geldt in onze egalitaire consensusmaatschappij dat het kleine geëerd moet worden om het grote te kunnen verwerven.
Maar ten diepste is het ook een signaal dat duidt op het belang van de menselijke maat in verhoudingen en op universele waarden voor duurzame relaties: oprechte aandacht, de wil om te luisteren, eerlijkheid. Dus zoals ieder normaal mens door een ander bejegend wil worden.
Ons advies: begin die kernwaarden nou eens niet te labelen als ‘loyalty marketing’, dan komt het vast wel goed. Alleen wie de relatie eert is de trouw echt waard.

P.S. Meer weten over de hernieuwde aandacht voor donorrententie in de VS? Klik hier.
gerelateerde items