Toon alles (2)

Nalatenschappen naar een versnelde groeispurt van +3,4% per jaar

7 september 2017, 06:00
Nalatenschappen zetten groeispurt in, maar versnelling kan nog groter als testamenten meer de norm worden.
Nalatenschappen zetten groeispurt in, maar versnelling kan nog groter als testamenten meer de norm worden.
De inkomsten uit nalatenschappen voor goede doelen maken het komende decennium een versnelde groeispurt van 2,6 naar 3,4% per jaar. Vooral kinderloze ouderen, trouwe donateurs en ‘jongere ouderen’ (50-70) willen nalaten. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse Legacy Foresight in samenwerking met DDB-Expert Arjen van Ketel in opdracht van vijftien grote Nederlandse goede doelen. Volgens Van Ketel ligt er een grote uitdaging om de sociale norm te verleggen en de terughoudendheid van veel ouderen om überhaupt een testament te maken, weg te nemen.

Derde opeenvolgende onderzoek

Het grote Nalatenschappenonderzoek 2017 van Legacy Foresight en Arjen van Ketel werd dit jaar voor de derde keer gehouden. De algemene bevindingen uit dit onderzoek worden door de deelnemende vijftien goede doelen ook dit jaar gedeeld met de gehele sector. Het gaat hierbij om de vooruitzichten voor de nalatenschappensector, de houding van Nederlanders over nalaten en goede doelen en de investeringen in de werving van nalatenschappen.

Groeispurt

Het econometrische voorspellingsmodel van Legacy Foresight wijst duidelijk op een versnelde groei. De groei in de afgelopen tien jaar van 2,6% per jaar stijgt het komende decennium naar gemiddeld 3,4% per jaar. Belangrijk daarin zijn de prognose van groeiende sterftecijfers en positieve economische vooruitzichten.
 


Babyboomers bereidwilliger

Onderzoek onder oudere Nederlanders bevestigt dat vooral mensen zonder kinderen en trouwe donateurs aan goede doelen (willen) nalaten. Babyboomers (de groep tussen 50 en 70) zijn nog meer bereidwillig dan de 70-plussers. Dat biedt veel perspectief omdat deze ‘jongere ouderen’ meer vermogen hebben en nu al grotere schenkingen doen via het testament.
 

 
gerelateerde items