Toon alles (5)

Schuyt: ’18,5 miljoen is keurige opbrengst’

19 november 2013, 12:48
Schuyt: ’18,5 miljoen is keurige opbrengst’
Schuyt: ’18,5 miljoen is keurige opbrengst’
Hoogleraar filantropie Theo Schuyt noemt de ruim 18,5 miljoen euro van de inzamelingsactie voor de Filipijnen in Trouw 'een keurige opbrengst'. Schuyt verwacht dat het resultaat de komende dagen nog zal oplopen tot een bedrag tussen de 20 en 25 miljoen euro. 'Voor een sobere actie op televisie en radio zonder algehele volksmobilisatie is dat een heel goede opbrengst', zegt Schuyt in een reactie op de inzameling via Giro 555.

Met de huidige opbrengst komt de actie voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan voorlopig niet in de top 10. Op nummer 10 staat de actie voor de droogte in de Hoorn van Afrika uit 2011. Toen werd 25 miljoen euro opgehaald. De actie voor de tsunami in Azië (2004) blijft onbetwist nummer een met 208,3 miljoen euro aan giften.

Koploper
De Nederlandse bevolking heeft de afgelopen dagen gemiddeld iets meer dan 1 euro per inwoner gestort op Giro 555. De economische situatie is volgens prof. Schuyt nauwelijks van invloed geweest op het geefgedrag. 'Nederland is nog nooit zo rijk geweest, al is het misschien ongelijk verdeeld. Maar internationaal gezien behoort Nederland tot de koplopers bij inzamelingen.'

Drie voorwaarden
Van grotere invloed is volgens hem de opzet van de actie geweest. Voor een goed resultaat moet aan drie voorwaarden worden voldaan: bekendheid met de actie, bereidheid om daarvoor te geven en gevraagd worden om te geven. ‘Aan de eerste twee voorwaarden is voldaan, maar het vragen om geld is ditmaal minder zichtbaar geweest. De scholen zijn niet massaal in actie gekomen en langs de deuren gegaan. De bedrijven zijn evenmin gemobiliseerd. Als ABN Amro geld geeft, kunnen ING en Rabo niet achterblijven’, aldus Schuyt.

(Bron: Trouw)
gerelateerde items