Rolmodel Lee Woodruff relativeert professionaliseringstatements AFP

14 april 2010, 08:59
BALTIMORE (14 april) - AFP-president Paulette V. Maehara begon haar openingsspeech op de 47ste AFP-conferentie met het statement dat fondsenwerving een bezigheid voor professionals is geworden. Keynote-spreker op de opening, Lee Woodruff, presentatrice van ABC's Good Morning America, haalde dit statement echter gelijk onderuit. Bovendien gaf zij een lesje in de mindset van Amerikanen, voor de dit jaar schaars aanwezige buitenlanders.

Door Marc van den Tweel

Lee Woodruff is een rolmodel voor veel Amerikaanse vrouwen. Behalve presentatrice van een van Amerika's populairste tv-programma's is zij een gevierd bestseller-auteur. In 2006 werd haar leven op zijn kop gezet: haar man Bob (tv-verslaggever bij NBC; rechts op de foto), werd het slachtoffer van een bermbom in Irak. Alhoewel hij overleefde, hield hij er een hersenbeschadiging aan over.

Op hersenbeschadigingen rust in de VS nog een flink taboe. Reden waarom de nationale organisatie voor mensen met hersenbeschadigingen geen succesvol fondsenwerver is, noch er in slaagt om hun boodschap voor het voetlicht te krijgen. Lee Woodruff lukt dat wel, met een aansprekend verhaal (middels boeken en lezingen) over wat haar man en haar gezin is overkomen en welke strijd ze hebben moeten voeren. Inmiddels heeft ze de Bob Woodruff Family Foundation opgezet, waarmee ze veel geld weet op te halen voor mensen met een hersenbeschadiging. Als volstrekte amateur, maar met een ‘compelling story' is ze buitengewoon succesvol. Waarmee ze de boodschap van Maehara onderuithaalt dat fondsenwerving primair een professie is geworden...

Mindset
De lezing van de humoristische Woodruff biedt ook een aardig inkijkje in de Amerikaanse mentaliteit. Het merendeel van het geld dat zij ophaalt, wordt besteed aan Amerikanen die, net als haar man, het slachtoffer zijn geworden van bermbommen. En hoewel inmiddels het merendeel van de Amerikanen tegen de oorlog in Irak is, is de steun voor ‘onze jongens' aldaar onverminderd groot. Regelmatig werd de speech van Woodruff dan ook onderbroken voor een applaus voor de militairen in Irak.

Woodruff appelleerde bij het publiek ook aan keuzemomenten in ieders leven. De momenten waarop je de keuze hebt om ‘bitter or better' te worden. Het moment dat iedereen een keer meemaakt, na een ernstige gebeurtenis. Woodruff heeft na het ongeluk van haar man de keuze gemaakt om haar energie en bekendheid te geven aan haar eigen goede doel. Ook daarin toont ze zich een echte Amerikaanse: je hebt het leven in eigen hand. De tv-presentatrice vertelde ook dat goede doelen-werk niet alleen een kwestie is van moraliteit (‘giving back') maar ook van welbegrepen eigenbelang (het help bij ‘healing'; het verwerken van het verdriet dat je overkomen is). Nóg een keer het professionaliseringsstatement van de AFP onderuitgehaald....

Van 11 t/m 14 april vindt de 47ste AFP (Association of Fundraising Professionals) International Conference on Fundraising plaats, ditmaal in Baltimore, USA. Deze conferentie, die in het teken staat van "Honoring Our Past, Inspiring Our Future" wordt bezocht door meer dan 4.000 personen. 20 (algemeen directeur Ronald McDonald Kinderfonds) doet exclusief voor FM verslag.

gerelateerde items