VU
Toon alles (1)

Register Erkende fondsenwervers REF online

15 maart 2012, 08:59
Register Erkende fondsenwervers REF online
Register Erkende fondsenwervers REF online

Morgen wordt het Register Erkende Fondsenwervers (REF) geopend. Dit register gaat werkgevers helpen bij het toetsen van de kwalificaties van sollicitanten en het personeel dat al in dienst is. Fondsenwervers zelf zullen makkelijker hun kwalificaties kunnen aantonen door de opname in het register.

Via de site van de IF-Academy worden het eerst alle fondsenwervers opgenomen die geslaagd zijn voor de Basisopleiding Fondsenwerving A (BFA) of Beroepsopleiding Fondsenwerving B (BFB). Van deze mensen worden de namen vindbaar in het REF. De BFA en de BFB opleidingen zijn behalve door het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) ook erkend door de Europese (European) Fondsenwervers  (Fundraising) Associatie (Association) (EFA). Een diploma in deze opleidingen is dan ook internationaal bruikbaar.

Behoefte aan transparantie en professionalisering
Peter Helmer, directeur IF-Academy: “In de branche neemt de behoefte aan transparantie en professionalisering toe. Een van de voorwaarden hiervoor is dat mensen aantoonbaar gekwalificeerd zijn in hun vak. Dat is wat dit register wil beogen. We beginnen vrijdag met de opname van zo’n honderd fondsenwervers op de lijst die de BFA of BFB hebben afgerond. Die lijst wordt vervolgens aangevuld met mensen die de andere erkende opleidingen hebben gevolgd.”

Andere opleidingen
IF-Academy kijkt momenteel ook naar de mogelijkheid om andere opleidingen toe te voegen. “Daarbij kun je denken aan opleidingen zoals de C-opleiding Merkenbouw of een minor aan een HBO. Het is de bedoeling dat ook diegenen die op C niveau zijn afgestudeerd aan de VU en afgestudeerden van de postacademische opleiding ‘Marketing, sponsoring en fondsenwerving voor non-profit organisaties’ opgenomen zullen worden in het REF.”

Professionals
Verwacht wordt dat het register aan het einde van dit jaar helemaal compleet is. Dan zullen ook professionals zijn toegevoegd die geen opleiding hebben gevolgd, maar wel veel ervaring en expertise hebben. “Daarover zijn we momenteel in gesprek”, zegt Helmer. “We kijken naar welke toetsingsmethoden we daarvoor kunnen inzetten. Waarschijnlijk is dat er een examen moet worden afgelegd voor iemand opgenomen kan worden in het register. We denken aan een toets en waardering zoals door de CFRE in Canada en de VS al wordt gehanteerd.”

gerelateerde items