Online-petitie voor behoud statiegeld

6 december 2012, 04:00
Online-petitie voor behoud statiegeld
Online-petitie voor behoud statiegeld
Medio december wordt waarschijnlijk bekend of statiegeld op PET-flessen in Nederland zal verdwijnen. Tomra, leverancier van de flessenautomaten, zoekt nu mede de steun van goede doelen in Nederland. Deze zijn volgens Tomra ook de dupe van de opheffing van het systeem. “Goede doelen zullen miljoenen euro’s mislopen. Statiegeld wordt door consumenten gezien als een al uitgegeven bedrag, waardoor ze snel bereid zijn te doneren”, aldus directeur René Hissink. Tomra wil ten minste 50.000 handtekeningen ophalen via een online petitie.  

Dat de donatiebereidheid groot is, zou volgens Tomra moeten blijken uit de cijfers van supermarktorganisatie Coop. Al enkele jaren steunen de 153 vestigingen - samen met hun klanten - wisselende goede doelen. Volgens Tomra zou al een bedrag van zeven ton zijn geschonken aan verschillende goede doelen. “Het is belangrijk om je hierbij te realiseren dat dit slechts één supermarktorganisatie is. Door heel Nederland staan ruim 4.200 flessenautomaten, waarbij een kwart standaard is uitgerust met een donatieknop. Bij de andere automaten zie je vaak collectebussen staan. De opbrengsten lopen in de miljoenen”, aldus Tomra-directeur Hissink. 

Petitie
Tomra zoekt daarom steun bij alle goede doelen. Hissink benadrukt dat aandacht voor het statiegeldsysteem het allerbelangrijkste is. “Op de website www.echteheld.nl is een petitie te vinden waar mensen hun steun kunnen uitspreken voor behoud en uitbreiding van het statiegeld. Op dit moment zijn er bijna 30.000 handtekeningen ingezameld, maar het doel is om er 50.000 te behalen. Dan kan het onderwerp weer besproken worden in de Tweede Kamer en bestaan er nog mogelijkheden, zeker door de val van het kabinet eerder dit jaar.” 
gerelateerde items