Toon alles (1)

Nieuwe regels voor straatwervers in VK

23 augustus 2012, 04:00
Nieuwe regels voor straatwervers in VK
Nieuwe regels voor straatwervers in VK
Collectanten op straat kunnen in het Verenigd Koninkrijk rekenen op een boete van duizend pond als ze zich niet houden aan de nieuwe regels. Het initiatief van die regels komt van de Public Fundraising Regulatory Association (PFRA). Collectanten zouden mensen op straat te veel lastigvallen.

De meningen over het collecteren op straat zijn in het Verenigd Koninkrijk verdeeld. Waar onlangs nog uit onderzoek bleek dat de Britten het liefst doneren via de collectebus, zijn er ook signalen dat ze zich lastig gevallen voelen door de collectanten. De PFRA heeft daarom voor nieuwe regels gezorgd.

De regels
Collectanten mogen niet meer:
-          minder dan drie meter van een winkelingang, geldautomaat, zebrapad of stationsingang staan;
-          machtigingen laten tekenen door mensen die daartoe door ziekte of drank- en drugsgebruik eigenlijk niet toe in staat zijn;
-          mensen benaderen die aan het werk zijn, zoals gidsen of krantenverkopers.

Strafpunten
Organisaties die de regels overtreden, kunnen rekenen op strafpunten. Per overtreding zijn dat er maximaal honderd en bij een totaal van duizend strafpunten volgen er boetes. Die boetes komen overeen met een pond per strafpunt. Aan het einde van het jaar worden alle strafpunten weer op nul gezet.

Controle
Het geld van de boetes wordt gebruikt om de straatcollectanten te controleren. “Hoe meer organisaties de regels overtreden, hoe meer geld we hebben om ze te controleren”, zegt Ian MacQuillin, hoof communicatie van de PFRA.
gerelateerde items