Nieuw! Nú met diepgang!

4 april 2013, 04:00
Nieuw! Nú met diepgang!
Nieuw! Nú met diepgang!
Even wennen: een fondsenwervende TV-avond waar géén Fransen Bauers en André’s van Duin stonden te juichen. Waar geen ouwe sterren en jonge soapies telefoons opnamen. Waar het ging om de inhoud.
De hulpactie S.O.S. voor Syrië op Tweede Paasdag was degelijk, informatief en dus ‘ontzettend saai’, klaagden velen. De opbrengst was mager, en dat was te verwachten. Geen natuurramp, geen speciale band Nederland-Syrië, en het allerergste: een onduidelijk intern conflict waarbij de goeden en de slechten voor de leek niet te ontwarren zijn.
Ik was enthousiast. Niet omdat dit nou zo’n spetterende TV-avond was, maar wel omdat hier serieus een poging werd gedaan noodhulp en ontwikkeling van de broodnodige nuance te voorzien. De 555-organisaties hebben hun lesjes geleerd na de immense bedragen en de onvermijdelijke kater en kritiek na tsunami en Haïti. Voorzichtig en realistisch lichtten ze hun werk toe. Hulp aan crisisgebieden is verschrikkelijk lastig. Geld is niet zaligmakend. Misschien moeten we ook naar een ándere, fundamentelere aanpak kijken. Ons aandeel in de wapenhandel bijvoorbeeld. Onze onrechtvaardige importregels als een land wél zichzelf probeert te bedruipen. Nee, die diepgang levert geen recordbedragen op, zoals KiKa en Cliniclowns.
Maar het kan wel een nieuw begin inluiden: filantropie is bezig een nieuwe weg in te slaan. Meer op samenwerking gericht en vooral: niet in een geïsoleerde roze wolk. Dat ze maandagavond een beetje doorsloegen, klopt. Wat meer schwung en actie mag best. Maar ik voorspel dat diepgang een nieuwe trend gaat worden.
gerelateerde items