Kennisportal voor donateurvriendelijke(r) fondsenwerving

18 mei 2017, 06:00
Donateurslessen uit het VK: nu Nederland nog...
Donateurslessen uit het VK: nu Nederland nog...
Vandaag wordt een nieuw kennisplatform gelanceerd dat moet bijdragen aan een duuurzame ommekeer in de benadering van donateurs. ‘De toekomst van fondsenwerving’ op fondsenwerving.org is een initiatief van Reinier Spruit en Nassau Fundraising en is een navolging van The Commission on the Donor Experience: een initiatief van de Engelse fundraising-expert Ken Burnett. The Commission was een reactie op de vaak agressieve fondsenwerving die in het VK leidde tot ophef. Burnett komt op 5 oktober naar Nederland om fondsenwervers mee te nemen in de belangrijkste aanbevelingen van zijn baanbrekende onderzoek.  

Ken Burnett en Giles Pegram startten de commissie twee jaar geleden vanwege de toename in klachten van het Britse publiek dat zich steeds meer onder druk gezet voelt door goede doelen. Er was veel negatieve media-aandacht en het vertrouwen in goede doelen zakte dramatisch. The Commission on the Donor Experience wil de cultuur in de sector zo veranderen dat donateurs altijd een centrale plek innemen. Waar transacties een gevolg zijn van relaties en niet andersom. Langetermijninkomsten voor de non-profitsector zijn enkel en alleen te waarborgen door de relatie met de donateur als uitgangspunt te nemen.  
 
Aansluiten
De initiatiefnemers van De Toekomst van Fondsenwerving, Reinier Spruit en Nassau Fundraising, roepen alle Nederlandse fondsenwervers op zich aan te sluiten bij deze visie.
Reinier Spruit: ‘De uitkomst van de Commission on the Donor Experience is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van onze sector. Als we er tenminste mee aan de slag gaan. Bij veel organisaties staat behoud van donateurs hoog op de agenda en dat is terecht. Er valt namelijk nog zoveel te verbeteren. Als een van de project leads mocht ik bijgedragen aan de totstandkoming van de Commission on the Donor Experience en nu wil ik niets liever dan dat we het advies massaal gaan gebruiken in de praktijk.’
 
Hans Broodman van Nassau Fundraising: ‘Fondsenwerving met de ervaringen van onze donateurs als uitgangspunt is niet alleen de toekomst van ons vak. Het is fondsenwerving, zoals het bedoeld is. Omdat het werk dat wij als sector doen zo ontzettend belangrijk is, willen wij er alles aan doen om zoveel mogelijk fondsenwervers aan boord te krijgen. Zowel bij het platform als bij het evenement in oktober. Wij zijn er trots op dat we Ken Burnett naar Nederland kunnen halen om ons de toekomst van fondsenwerving te laten zien.’
 
Dagvullend programma met Ken Burnett
Burnett neemt op 5 oktober een select gezelschap van Nederlandse fondsenwervers mee in de belangrijkste uitkomsten van de commissie. In een dagvullend programma legt hij de aanwezigen uit hoe je beste donateur-gerichte fondsenwerving beoefent. ‘The past two years have been horrendous for fundraisers in the UK. Yet thanks to the Commission on the Donor Experience, from initial gloom many fundraisers now believe that the future could be better than ever. Looking at events in the UK, fundraisers in other countries have often said, ‘this could happen in our country too.’ Fundraisers in the Netherlands would do well to learn from what’s been happening across the channel, to avoid making the same mistakes that have so dramatically derailed fundraising in the UK. Also, to look at and learn from the positive lessons coming out of the Commission – 526 tips and advice on ways to improve the donor experience, plus more than 250 case histories to learn from, copy and adapt’, aldus Burnett.
 
Bijwonen? Klik hier voor een entreebewijs.
 
gerelateerde items