Toon alles (2)

Minister Ploumen geeft startschot voor ‘Vonk-estafette’

15 mei 2013, 09:11
Minister Ploumen geeft startschot voor ‘Vonk-estafette’
Minister Ploumen geeft startschot voor ‘Vonk-estafette’
‘Het ultieme doe-boek van deze tijd’, zo karakteriseerde Lilianne Ploumen, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, het nieuwe boek Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart. De minister kreeg vanmiddag in het Haagse Nieuwspoort tijdens een druk bezochte persconferentie het eerste exemplaar uit handen van auteur Petra Hoogerwerf en gaf daarmee het symbolische startschot voor de ‘Vonk-estafette’ waarin maatschappelijke organisaties hun vrijwilligers, bestuursleden of collectanten in het zonnetje zetten.

Nu steeds meer mensen zelf een goed doel oprichten en ook veel non profits hun overheidssubsidie verliezen, is er grote behoefte aan praktische informatie over hoe je je idealen kunt (blijven) verwezenlijken. ‘Vonk!’ voorziet uitstekend in die behoefte, aldus de minister. Ploumen: ‘ Elk goed idee heeft geld nodig. Dit boek zet je aan om vrijmoedig om steun te vragen als je zo’n goed idee tot uitvoering wilt brengen.’
In ‘Vonk!’ staan ruim veertig voorbeelden van mensen en organisaties die met een ‘vonk’ werken: hun authentieke inspiratie die nodig is om potentiële financiers te enthousiasmeren en over te halen een (financiële) bijdrage te leveren.

Maatschappelijke winstorganisaties
Auteur Petra Hoogerwerf behandelt de ‘to do’-aspecten van fondsen werven bij overheden, bedrijven, fondsen en particulieren. Het boek maakt op inzichtelijke en systematische manier duidelijk hoe je geld kunt verdienen of kosten besparen. Hoogerwerf gaat in op de vraag hoe je maatschappelijke activiteiten opzet en werkt aan innovatie in de samenleving. Ze introduceert daarbij het begrip maatschappelijke winstorganisaties. Hoogerwerf: ‘De term non-profit organisatie zegt in feite niets, terwijl het gaat om resultaten bereiken in de samenleving. Maatschappelijke-winstorganisaties gaan voor impact.’

Brede doelgroep
‘Vonk!’ bedient een brede doelgroep: van vrijwilligers tot professionals - met 500 euro tot tonnen als einddoel. Het boek is gericht op al die mensen die zich inzetten voor de ontwikkeling en het welzijn van de samenleving. Dat kan gaan om sport, welzijn, kunst en cultuur, religie, natuur en milieu, onderwijs, jeugd en ouderenwerk, gezondheidszorg en ontwikkelingssamenwerking. Ook is het boek een inspiratiebron voor al die mensen die geld willen schenken aan maatschappelijke initiatieven.

Vonk-estafette
Met het in ontvangst nemen van het boek gaf minister Ploumen ook het symbolische startschot voor de ‘Vonk-estafette’: daarin zetten diverse maatschappelijke organisaties om beurten hun vrijwilligers, bestuursleden of collectanten extra in het zonnetje. De eerste organisaties die het stokje oppakken presenteerden zich gisteren kort: Bio Vakantieoord, Theatre Embassy, Atelier Velp, Pameijer en Alzheimer Nederland. Het stokje van de Vonk-estafette zal daarna nog door tal van andere organisaties worden overgenomen.
gerelateerde items