Maaike Schouten: ‘We zijn zeker niet alleen de luis in de pels’

28 november 2018, 06:00
Een trotse Maaike Schouten (rechts) naast Daniëlle Hirsch, met stip op nummer 42 van De Dikke Blauwe 100. (Foto: Desiree Engelage)
Een trotse Maaike Schouten (rechts) naast Daniëlle Hirsch, met stip op nummer 42 van De Dikke Blauwe 100. (Foto: Desiree Engelage)
Maaike Schouten is Institutional Fundraiser bij Both ENDS. De organisatie werkt samen met milieu- en mensenrechtenorganisaties in ontwikkelingslanden aan een duurzame, eerlijke wereld waarin iedereen een stem heeft. Op Civil Power wil zij - heel toepasselijk - kijken wat er gebeurt op het gebied van civil power in Nederland. Bovendien staat voor de eerste keer de naam van de directeur Daniëlle Hirsch op de top 100 ranglijst van De Dikke Blauwe die tijdens het event bekend wordt gemaakt. 
 
‘Wij werken op het snijvlak van mensen en milieu’, zegt Schouten. ‘Dat doen we zowel vanuit Nederland als vanuit overzeese plekken waar mensenrechten en het milieu in het gedrang zijn. We denken dat Nederland veel invloed heeft in de wereldeconomie om indirect de schending van de mensenrechten aan te pakken. Daarom doen we hier heel veel lobbywerk met beleidsmakers en bedrijven om ervoor te zorgen dat ze veranderingen, die positief uitpakken voor sociale gelijkheid en duurzaamheid in de wereld, doorvoeren in hun beleid en in de praktijk. Tegelijkertijd steunen wij lokale groepen in hun verzet tegen schendingen van hun rechten. We helpen ze om die rechten te claimen. Kijk bijvoorbeeld naar het in de Volkskrant geplaatste gezamenlijke opiniestuk van Both ENDS, Hivos, Greenpeace Nederland en Witnessover de ontbossing in het Amazonegebied die nog altijd in rap tempo doorgaat. Dit heeft vreselijke gevolgen voor de inheemse bewoners daar, de biodiversiteit en het klimaat. Nederland is bijvoorbeeld de op twee na grootste importeur van soja in de wereld. Ons land zou hier zijn verantwoordelijkheid moeten nemen.’
 
Advies
‘Steeds proberen we te lobbyen met partijen in Nederland, zoals FMO en het Ministerie van Financiën, over waar publieke financieringen heen gaan en op welke manier dit gebeurt. We vinden dat daar de sociale en milieuaspecten nog niet goed geborgd zijn. Verder brengen we niet alleen bedreigingen voor duurzame ontwikkelingen onder de aandacht bij betrokken partijen, maar geven we daarbij ook aan hen advies hoe zij zaken kunnen verbeteren. We zijn dus zeker niet alleen de luis in de pels. Dat is onze civil power. Op deze bijeenkomst gaan we kijken wat er verder speelt op het gebied van civil power in Nederland.’
 
Wil je weten wie er nog meer in De Dikke Blauwe 100 staan? Bestel dan de lustrumeditie van DDB hier.
 
gerelateerde items