Leren van elkaar

28 februari 2013, 04:00
Leren van elkaar
Leren van elkaar
Ik zal de scene niet snel vergeten. De jaarlijkse Fundraiser op de school van onze jongste zoon. Er was een veiling. Dan laat je je als ouder van je gulste kant zien. Voor ons was trouwens een bescheiden rol weg gelegd. Het kale lesgeld loopt al in de duizenden dollars. Niet goedkoop…  Echt ruimhartig meedoen zat er voor ons niet in.
Wat er zoal geveild wordt? Een ‘Dagje meelopen met de principal’. Of een ‘Overnachting op school’ voor je kind en zijn of haar hele klas. Dan eten ze er, mogen lawaai maken en lekker door de gangen rennen. Dat is heel bijzonder op zo’n particuliere, christelijke school waar de jongens in blauw hemd met kaki broek rondlopen en de meisjes in witte bloes en rok met Schotse ruit. Got the picture? Met die overnachting liepen de biedingen snel op. Naar boven de 10.000 dollar. Twee ouderparen boden tegen elkaar op. Zouden wij dat in Nederland ook zo doen? Schaamteloos te koop lopen met je rijkdom? Boven de 10.000 ging het langzamer Naar ruim 12.000. Toen had de veilingmeester een briljant idee: Jullie winnen alle twee!  Kassa, 25 mille!
De hele avond bracht een paar ton op. Niet voor de school, maar voor de arme leerlingen die het lesgeld niet kunnen betalen. Dan lappen rijke ouders bij. Dat is gebruikelijk op privéscholen. Amerikanen  zijn vrijgeviger dan de meeste Nederlanders denken: lagere belasting, maar meer liefdadigheid. Nederlanders geven ook. Maar de VS staat hoger in het lijstje van vrijgevige landen. Niet voor niks was onlangs bij het Goede Doelen Gala in Amsterdam oud-president Bill Clinton eregast namens zijn Bill Clinton Foundation. En Clinton is weer beste maatjes met de grootste gullerds van onze planeet: Warren Buffet, Bill Gates en Michael Bloomberg. Laten we proberen van elkaar te leren. Niet voor onszelf, maar voor de talloze mensen die mede op liefdadigheid aangewezen zijn.

P.S. Dit is mijn eerste bijdrage aan Filanthropium. Het is een eer hier te mogen schrijven. Wordt vervolgd! Reacties, suggesties? Graag: chgroenusa@gmail.com
gerelateerde items