Toon alles (1)

Kenianen actief voor Hoorn van Afrika

3 augustus 2011, 08:59
Amsterdam (3 augustus) - Kenianen zijn in eigen land een grootscheepse actie begonnen voor hun hongerende landgenoten en andere slachtoffers van de naderende hongersnood. Inmiddels is er ruim 81 miljoen Keniaanse Shilling bijeen (ruim 624.000 euro). De verwachting is dat de teller de komende weken snel zal oplopen.

De Keniaanse acties worden gesteund door tv-zenders, telecombedrijven, een luchtvaartmaatschappij en Kenya Commercial Bank. Ook Keniaanse gemeenschappen in het buitenland brengen geld bijeen. Het Keniaanse Rode Kruis coördineert de inzameling en besteding van het geld.


Meer droogte verwacht

Veel Kenianen maken zich grote zorgen om de toevlucht van hongervluchtelingen, vooral uit Somalië. Dat stimuleert het geven, aldus een Rode Kruis-medewerker.

Het Metereologisch Instituut voorspelde een paar dagen geleden in zijn maandelijkse langetermijnvoorspelling aanhoudende grote droogte in het noorden van het land. In andere gedeelten van het land valt wel regen, en dat kan de allerergste nood in die regio’s beperken.

Augustus is gemiddeld de droogste maand in Kenia.


Echte hongersnood of slechts chronische ondervoeding?

Van een echte hongersnood is nog geen sprake, aldus een VN-hulpcoördinator. Daarvoor moeten er elke dag twee op elke tien kinderen honger lijden, drie op de tien ondervoed zijn en vier van elke 10.000 kinderen sterven van de honger.

Volgens een recent Unicef-rapport lijden ruim 35% van alle Keniaanse kinderen onder de vijf jaar aan chronische ondervoeding, ongeacht de definities van de VN. Ook zo’n 450.000 zwangere vrouwen in de droge regio’s lijden aan acute ondervoeding.
gerelateerde items