IFC 2012: inspiratie en nieuwe impulsen vanuit de hele wereld

10 oktober 2012, 14:00
IFC 2012: inspiratie en nieuwe impulsen vanuit de hele wereld
IFC 2012: inspiratie en nieuwe impulsen vanuit de hele wereld
Het International Fundraising Congress (volgende week in Noordwijk, alweer de 32e editie!) kan niet genoeg geprezen worden als kenniscentrum en inspiratiebron voor iedereen die zich met filantropie bezighoudt.  Het IFC biedt niet alleen een gedegen programma om basiskennis op te doen en best-practices te horen, maar werkt de laatste jaren ook steeds nadrukkelijker aan het ondersteunen van hoger kader, bestuurders en directies. Thema van dit jaar: Nieuwe Wereldwijde Perspectieven.

Inspiratie en kennis uit ándere maatschappelijke geledingen
Het programma van dit jaar legt de nadruk op perspectieven en praktijken vanuit andere hoeken dan de traditionele goede doelenorganisaties. Juist van ervaringen en methoden uit het bedrijfsleven en de financiële wereld valt veel te leren. Illustratief daarvoor is de openingssessie door Bill Toliver, die twintig jaar werkte als communicatie- en merkspecialist van Westin Hotels en Hewlitt-Packard. Momenteel is hij CEO van The Matale Line, een strategisch adviesbureau voor internationale non-profit organisaties.
De Nederlandse Coen van Veenendaal (Alpe d’HuZes) verzorgt de plenaire slotsessie. Nieuw en interessant: het Corporate Panel, waarin CEO’s van grote en kleine bedrijven.

Diversiteit is een speerpunt
Naast de gebruikelijke grote internationale organisaties (Rode Kruis, WWF, UNHCR) zijn er altijd veel lokale en regionale organisaties uit Azië, Zuid-Amerika en in toenemende mate: Afrika. Het sterke Angelsaksische karakter van het IFC neemt elk jaar verder af. Jan Krol, vice-voorzitter van The Resource Alliance, organisator van het IFC: “Daar streven we ook bewust naar. Fondsenwerving is veel meer dan alleen een paar technieken uit je eigen regio. Je kunt heel veel leren van totaal andere culturen, waar mensen met net zoveel bevlogenheid werken aan een betere wereld. Diversiteit is een belangrijke doelstelling.”

CEO’s, managers, professionals, specialisten
Daarnaast wordt het functieprofiel van de deelnemers steeds breder. Krol: “Zo’n 29 procent van de deelnemers zijn CEO’s en bestuurders. Afdelingshoofden: 12 procent, managers 27 procent en specialisten/consultants/leveranciers: 7 procent. Dan nog 25 procent diversen. Dat kan werkelijk iedereen zijn die een rol speelt in de global civil society."
Voor de ervaren IFC-gangers: er zijn ook dit jaar weer inspirerende debatten over maatschappelijke thema’s, de financiële crisis en de rol van non-profit organisaties en corporate philanthropy in de financiële crisis.

Er zijn nog tickets!
Ook dit jaar zijn er rond de duizend deelnemers zijn in Noordwijk. Knelpunt is vaak de hotelaccommodatie voor buitenlandse congresgangers. Voor Nederlanders is dat geen probleem. Aanmelden kan nog: www.resource-alliance.org/ifc
gerelateerde items