Het IFC is relevanter dan ooit. Ook voor bestuurders...

28 september 2017, 06:00
Het International Fundraising Congress vindt plaats van 17 tot en met 20 oktober in Noordwijkerhout. De Dikke Blauwe is erbij.
Het International Fundraising Congress vindt plaats van 17 tot en met 20 oktober in Noordwijkerhout. De Dikke Blauwe is erbij.
Altijd de moeite waard en relevanter dan ooit, het International Fundraising Congress. Mooi meegenomen: het is in Nederland. Er zijn nog tickets voor het komende IFC van 17 t/m 20 oktober in Noordwijkerhout. Neem dit jaar je directie en bestuur eens mee. Er zal een wereld voor ze opengaan.
 
Het vak fondsenwerving staat onder druk, zeker in de westerse wereld. Twee jaar geleden raakte de Britse charity-wereld in grote crisis na een aantal schandalen. En al is het in Nederland relatief rustig momenteel: iedereen die zich bezighoudt met communicatie, imago en fondsenwerving van maatschappelijke doelen wéét dat het niet meer zo ‘makkelijk’ is. Ook in Nederland vindt bezinning plaats: bijvoorbeeld binnen het initiatief De Toekomst van Fondsenwerving van Nassau Fondsenwerving en Reinier Spruit.
 
Donateursvertrouwen is kwetsbaar
Echt makkelijk is het natuurlijk nooit geweest. Na diepgaande verantwoording over directeurssalarissen, bestedingen, korte- en langetermijnplannen, en steeds meer aandacht voor impactmeting, zien we dat het vertrouwen in goede doelen maar langzaam enigszins bijtrekt. Ook nu het economisch weer beter gaat.
 
Revolutie of back to basics?
Het International Fundraising Congress (al ruim dertig jaar trendsettend) richt zich de laatste jaren nadrukkelijk op de basisvragen. Hoe profileren we ons, hoe spreken we potentiële gevers aan en hoe doorbreken we het hardnekkige wantrouwen en de irritatie die (lange tijd succesvolle) fondsenwervingsmethoden inmiddels oproepen? Zoals inspirator/goeroe Alan Clayton vorig jaar vertwijfeld uitriep bij een stapel mailingen die zijn bejaarde moeder in één kwartaal ontving: ‘Is dít de relatie die we willen met onze achterban?’
 
Juist voor board en directie
Uitgebreide transparantie, meeslepende storytelling, platforms voor eigen acties, steeds meer samenwerking met allerlei partijen: het blijkt steeds vaker niet te voldoen. Voor iedereen in de filantropische sector (en dat zijn nadrukkelijk ook boardmembers en directies) is het IFC dé gelegenheid om te brainstormen, zich te laten inspireren en pittige debatten te voeren. Daarnaast is er zoals altijd een hele reeks meer praktische workshops, met presentaties van experts uit de hele wereld. Best practices en stomme fouten: op het IFC komt het allemaal voorbij.
 
Laatste tickets!
Alleen al de opening- en eindsessies zijn de moeite meer dan waard. En voor wie het IFC te kostbaar is: veel kleinere organisaties kopen één ticket en verdelen de sessies onder een aantal medewerkers.
 
Aanmelden kan hier: http://www.resource-alliance.org/ifc
 
gerelateerde items