Toon alles (2)

Het gewone volk

30 juni 2011, 08:59
Terwijl bestuurders en ingewijden druk bezig waren zich op te winden over het nieuwe convenant Ruimte voor Geven, zat ik dit weekend tussen het gewone volk. Ik deed mee aan Oxfam Novib Trailwalker, een van de vele populaire sponsorevents van de laatste jaren. Bevlogen vrijwilligers, verbeten wandelaars en enthousiast publiek: ze waren er allemaal. Terwijl ik voortploeterde over de modderige Veluwe dacht ik over een van de doelen van het convenant: vergroten van publieksvertrouwen. De Heilige Graal. Nog meer transparantie, impactmeting en verantwoording. Dán zullen gevers toch wel vertrouwen krijgen in goede doelen?

Bij een rustpunt stond een man, gehuld in een druipende poncho. Een buurtbewoner die even kwam kijken naar al die rare wandelaars. "Waar is 't voor?"

Een meisje, tot haar knieën onder de blubber: ‘Voor kinderen in Birma. Die hebben het nog veel zwaarder.' Aan die boodschap viel nog wel iets toe te voegen, leek me, en ik wilde al beginnen over de missie en werkwijze van Oxfam Novib. De man reikte onder zijn poncho en gaf het meisje een briefje van 100 euro.

"‘t  Zal wel goed zijn. Anders zouden jullie dit niet doen. Succes verder!"
gerelateerde items