Groei Twitter afgevlakt; Van Gogh blijft domineren

3 juni 2017, 09:00
Van Gogh Museum onbetwiste Twitterkoning in goede doelenland
Van Gogh Museum onbetwiste Twitterkoning in goede doelenland
Het aantal volgers van Twitteraccounts van de top 250 goede doelen is in het laatste kwartaal toegenomen met 12,3%, maar 82% van die groei komt voor rekening van het Van Gogh Museum. Over de breedte lijkt de groei van volgers af te vlakken, volgens de samensteller van de Twitter 250 Walter van Kaam (Fundraiser Online). De Top 250 is nu goed voor 2.653.672 volgers.

Niet zo populair als Facebook

Bij zijn 25e editie van de Twitter Top 250 constateert initiatiefnemer Van Kaam dat
Twitter nog altijd niet zo populair is in de volle omvang van de goede doelensector in vergelijking met Facebook. Er zijn volgens hem wel duidelijk organisaties die in dit sociale medium investeren. ‘Wat de onderlinge verschillen alleen maar doet toenemen’, aldus Van Kaam.

Groei is vertekend door Van Gogh

Het aantal volgers van de Top 250 groeide in het afgelopen kwartaal met 290.202 naar 2.653.672. Een groei van 12,3%. Van Kaam: ‘Maar dat zegt niet zoveel want ruim 82% komt van één account: Het Van Gogh museum. De rest groeit met een magere 50.935 volgers. En dat is dan weer heel wat lager dan vorig kwartaal, toen het er nog bijna 67.000 waren. Er is dus nog wel groei, maar die vlakt duidelijk af.’
Van Kaam ziet wel een duidelijke stijging in het aantal tweets: ‘Er is dus wel een toenemende communicatieve activiteit, die zich echter niet vertaald in aantallen volgers.’  

De snelle groeiersBehalve de dominante positie van Van Gogh Museum valt ook de gestage stijging van KNRM op. Daarnaast is het volgens Van Kaam opmerkelijk dat de nummer 6 t/m 10 allemaal natuurorganisaties zijn. Verderop in de lijst klimt alleen het Mauritshuis substantieel, van positie 31 naar 26.

Conclusie

Raakt Twitter steeds meer uit de gratie? Van Kaam: ‘Je zou het op het eerste oog wel zeggen, maar de stijgende activiteit in aantallen tweets weerspreekt dat beeld.Wellicht heeft het te maken met hele ander factoren. Ik denk het wel. Maar dat lijkt me voer voor een aparte post!

►Wilt u de complete Top 250 zien? Klik hier
►Vragen over de samenstelling? Mail naar: fundraiseronline@sestertius.nl
♦Meer over Fundraiser Online: klik hier


 
 
 
gerelateerde items