Goede doelen buiten schot Bel-niet-aan-register

20 maart 2013, 04:00
Goede doelen buiten schot Bel-niet-aan-register
Goede doelen buiten schot Bel-niet-aan-register
De Consumentenbond gaat onverminderd voort met de campagne voor een Bel-niet-aan-register. Minister Kamp van Sociale Zaken gaf eerder aan helemaal niets te voelen voor een dergelijk register, maar de bond geeft niet op.  Wel heeft de consumentenwaakhond aangegeven dat in de campagne duidelijk moet worden gemaakt dat goede doelen niet onder het register vallen. Het register richt zich slechts op commerciële partijen en niet op bijvoorbeeld collectes aan de deur.

De Consumentenbond voert al bijna vier jaar actie voor een Bel-niet-aan-register. Eerder dit jaar kwam er steun uit de Tweede Kamer van Mei Li Vos van de PvdA. Zij stelde een register voor waarin bewoners hun adres kunnen opgeven en kunnen aanvinken wie wel en wie niet aan de deur mogen komen. Het vond geen steun bij minister Kamp. Er zijn volgens de minister voldoende manieren om colportage aan te pakken en een Bel-niet-aan-register is volgens hem niet te controleren.

“Slecht voor de samenleving”
“VFI vindt dat goede doelen de ruimte moeten hebben steun te vragen bij het publiek. Daarbij hoort ook de mogelijkheid om dat aan de deur te doen, bijvoorbeeld met de collectebus. Het onnodig belemmeren daarvan is nadelig voor goede doelen en slecht voor de samenleving. Het veroorzaken van overlast of irritatie moet wel worden voorkomen, ook door goede doelen”, aldus VFI in januari van dit jaar.

Inmiddels hebben bijna zestienduizend mensen de petitie van de Consumentenbond ondertekend.  
gerelateerde items