Toon alles (2)

Giro 555 voor Hoorn van Afrika komt op gang

3 augustus 2011, 08:59
Amsterdam (3 augustus) – Met een gongslag op de Amsterdamse beurs ging maandagochtend 1 augustus de actieweek voor de Hoorn van Afrika van start. De teller van Giro 555 staat inmiddels op bijna 17 miljoen euro. Na een aarzelende start en veel twijfel bij potentiële gevers begint de hongersnood in de Hoorn van Afrika nu toch echt te leven.


Veilingen, vasten, etentjes met ‘oude’ ingrediënten

Er is een internetveiling, er zijn plannen voor een 3FM Benefietconcert, er wordt 36 uur gevast op de Dam, diverse bedrijven zijn in actie gekomen en de eerste kinderen met zelfgemaakte collectebussen zijn gesignaleerd. In Amsterdam organiseerde  topkok Pascal Jahay een diner met etenswaren die over de datum waren. De organisatie van het fundraise-diner hoopt dat meer mensen zijn die ‘over de datum’-etentjes gaan organiseren. Jahay: “Wat bespaard wordt op restaurantbezoek, kan dan naar Giro555. Bovendien kom je dan in actie tegen de verspilling. Het is schandalig is om goed eten weg te gooien terwijl mensen elders op de wereld honger lijden.”Afrika-cynisme

Vakantietijd, ‘ramp-moeheid’ en ‘Afrika-cynisme’ doen deze Giro555-actie geen goed. Maar SHO-woordvoerder Marinus Verwey durfde vandaag in de Volkskrant toch wel op 20 miljoen te rekenen. Dat lijkt een voorzichtige schatting: de teller staat al bijna op 17 miljoen.

Volgens Verwey is de animo van bedrijven en BNers om mee te doen, groot. ‘BNers die niet op vakantie zijn, melden zich spontaan voor acties.’ Publiekslieveling en Tour de France-rijder Johnny Hoogerland is de meest opvallende van de BNers. Ook de Nederlandse bisschoppen roepen op om geld te storten.


Belgen geven 15 cent per persoon

Dagblad Spits! stelde vandaag triomfantelijk vast dat Nederlanders guller geven dan Belgen. De opbrengst van de Belgische acties is inmiddels 1,5 miljoen euro. Dat betekent dat er per Belg 15 eurocent gegeven is, tegenover 1 euro per Nederlander. Dat is nog altijd heel veel minder dan bijvoorbeeld werd gegeven na de aardbeving op Haïti, toen gaf de Nederlander gemiddeld 7 euro.
gerelateerde items