Ga terug naar af, u ontvangt (nog) geen major donor-gift

2 maart 2016, 18:00
Major donors zijn er niet om een financieringsprobleem op te lossen
Major donors zijn er niet om een financieringsprobleem op te lossen
Er wordt veel over 'major donors gesproken', maar weinig mét.
Zoveel is wel duidelijk geworden uit het sectorbrede onderzoek van DDB's nieuwe mediapartner Filantropie in Nederland (FNL).
 
Tot de percepties die botsen met de door FLN blootgelegde realiteit , behoort deze: goede doelen 'jagen' op major donors.
Dat beeld is om meerdere redenen problematisch.
Wie zijn die 'major donors'? Zijn dat de 150.000 miljonairs van Nederland? Of zijn het een miljoen mensen die een gift van ten minste 1000 euro overwegen? Van een fijne motregen word je ook nat.
 
Dan: wíe jaagt er nu eigenlijk op wíe?
De idee dat major donors onverplantbare geldboompjes zijn waaraan geschud moet worden, behoeft ernstige nuancering. Major donors blijken vaak zelf op pad te gaan - en echt niet alleen maar langs de grote goede doelen - om te zien met welke organisatie ze hun idealen kunnen matchen. En dat valt niet mee helaas.
Het gironummer is wel snel beschikbaar, maar de man of vrouw die alles weet van dat ene aansprekende buitenlandse project is nu helaas bíj dat project en pas over twee weken beschikbaar. Misschien. Maar wellicht dat de nieuwe brochure toegestuurd kan worden?
 
In onze Top Story van deze week legt mede-initiatiefnemer Vera Peerdeman van FNL uit dat een mindshift noodzakelijk is voor een duurzame en profijtelijke relatie tussen organisaties en major donors. De laatsten zijn er niet om een financieringsprobleem op te lossen, maar een gedeeld ideaal te verwezenlijken. Dat vraagt om een transitie van 'transactioneel' naar 'transformationeel denken'.
 
Geld volgt passie. Begin dus met het laatste. Die volgorde. Gemakkelijk gezegd, maar nog altijd moeilijk gedaan.
 

► Wilt u meer lezen over de nauwe mediasamenwerking die De Dikke Blauwe met Filantropie in Nederland (FNL) is aangegaan? Klik hier
► Wilt u meer lezen over FNL? Ga naar de speciale DDB-startpagina: klik hier
gerelateerde items