Donaties goede doelen stijgen door sportevenementen

21 juli 2011, 08:59
Goede doelen herstellen zich van de economische crisis. De inkomsten uit eigen fondsenwerving zijn na een jaar stagnatie met 4,2 procent gestegen tot 706 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de opbrengsten van particuliere donaties. Van de vijfentwintig grote goede doelen zagen vijftien hun inkomsten uit particuliere donaties stijgen.


Alpe d'Huzes

De grote stijging is vooral te danken aan grote sportevenementen. Zo ontving de Kankerbestrijding veel geld dankzij de fietstocht Alpe d'HuZes. In 2010 was dat twaalf miljoen euro en dit jaar zelfs twintig miljoen. Sportieve fondsenwervende events als deze zorgen steeds vaker voor extra inkomsten. Behalve de Alpe d'HuZes brengen ook evenementen als de RopaRun, Trailwalker en Duchenne Heroes jaarlijks veel geld in het goede doelenlaatje. Artsen zonder Grenzen ontving maar liefst 1,3 miljoen euro door de achtdaagse fietstocht Tour for Life door de Alpen.


Nieuw geld

Sportieve event-fundraising is overgewaaid uit de VS en daar al goed voor zo'n vijftien procent van de totale particuliere fondsenwerving. Bert Cocu van EMOLIFE, Nederlands grootste fundraising event-organisator: "Dat is deels nieuw geld dat anders niet aan goede doelen wordt besteed. Vergelijk het met loterijen. Het is een extra markt die wordt aangeboord. Dat maakt het voor goede doelen zo interessant. En met deze events bereik je bovendien heel gemakkelijk bedrijven, ook de kleinere."
gerelateerde items