Toon alles (3)

DNB en AFM introduceren stappenplan crowdfunding

22 mei 2013, 04:00
DNB en AFM introduceren stappenplan crowdfunding
DNB en AFM introduceren stappenplan crowdfunding
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank (DNB) hebben een stappenplan geïntrodiceerd over crowdfunding. Het stappenplan moet de klant beschermen en kan organisatie die crowdfunding willen toepassen helpen te beslissing of er een vergunning nodig is.

AFM en DNB krijgen geregeld vragen over crowdfunding. ‘De vragen gaan vooral over de eventuele vergunningplicht’, melden de toezichthouders. ‘Afhankelijk van de exacte vorm, kan crowdfunding raken aan bestaande regelgeving die het belang van de klant beschermen en een vergunning of een ontheffing vereisen van DNB of AFM. Om initiatieven van crowdfunding-platforms  goed verder te helpen, hebben we een stappenplan gemaakt. Daarmee kunnen de initiatiefnemers van deze platforms nagaan of ze een vergunning of ontheffing nodig hebben.’

Vergunning of ontheffing
Over het algemeen verschillen de activiteiten van crowdfunding-platforms niet wezenlijk van elkaar. Ze richten zich op het succesvol financieren van een project door investeerders en geldnemers bij elkaar te brengen via een (online) platform. De projecten zijn zeer uiteenlopend en veelal kleinschalig van aard met een ideëel of commercieel doel. Het gaat bijvoorbeeld om de financiering van een midden- of kleinbedrijf (in oprichting). Het kan ook gaan om consumenten die een lening vragen. Er is in deze gevallen volgens de AFM vaak sprake van bemiddeling, waarop de Wet op het financieel toezicht (Wft) van toepassing is.

Tips voor geldschieters
Geldverschaffers, en dan vooral consumenten die geld uitlenen, zijn zich niet altijd bewust van de risico’s die kleven aan crowdfunding. Er bestaat immers kans op wanbetaling, identiteitsfraude, onbetrouwbare informatie over het beloofde rendement en valutarisico’s. Ze doen er goed aan vooraf goed te controleren of ze voldoende informatie hebben, waaruit blijkt dat een crowdfunding-platform of de geldvrager de verwachtingen waar kan maken.’ 

Stappenplan

  • Het is belangrijk te weten via welke constructie geld wordt geleend of geïnvesteerd. 

  • Informatie over eventuele garanties dat geldschieters (een deel van) hun geld terugkrijgen of rendement ontvangen, is essentieel.

  • Ga na of, en zo ja hoe, geregeld is dat het ingelegde geld daadwerkelijk aankomt bij het project waarop ze intekenen. 

  • Controleer bij het crowdfunding-platform of de BKR-registratie van geldvragers wordt nagegaan. Als dat niet gebeurt, is het onduidelijk of er bij de geldvrager sprake is van overkreditering. Het risico op wanbetaling is dan groter.
  •  
  •  
  •  
gerelateerde items