Toon alles (2)

Dan Pallotta: 'Mensen handelen uit eigen belang'

1 september 2011, 08:59
In zijn blog op de site van Harvard Business Review reageert Dan Pallotta op de blog van Tony Schwartz die vindt dat mensen die veel opofferen als voorbeeld voor anderen moeten worden gezien. Schwartz prees Warren Buffet, de miljardair die vindt dat hij en zijn collega-rijkaards meer belasting zouden moeten betalen. Pallotta is het daar niet mee eens.


"Er is geen correlatie tussen opoffering in financiële zin en het bedienen van de maatschappij", schrijft Pallotta in zijn blog. "Mijn voorbeelden van mensen die in dienst staan van de maatschappij zijn niet degenen die rondlopen in vodden, maar de grote industriëlen als Gustavus Swift, die de gekoelde wagen uitvond en daarmee levensbedreigende ziekten door bedorven voedsel terugbracht. De farmaceuten die steeds nieuwe dingen uitvinden om mijn HIV-positieve vrienden in leven te houden. En mijn vriend die zijn spaargeld investeert in een eigen bedrijfje dat werk zal bieden aan zo'n twaalf mensen."


Humanitaire sector verstoken van talent

"Bovendien houdt het geven van veel geld ons tegen om de meest urgente sociale problemen op te lossen. Het versterkt alleen maar het idee dat we het verkeerd vinden dat mensen geld willen verdienen in de humanitaire sector. En zorgt ervoor dat de humanitaire sector verstoken blijft van het beste talent in de wereld."


Eigenbelang

"Mensen handelen uit eigenbelang. Toen ik een fietstocht door Amerika organiseerde om geld bijeen te brengen tegen honger, was ik degene die applaus kreeg en op televisie kwam. Als de maatschappij dit eigenbelang niet goedkeurt, verbieden we eigenlijk heel veel getalenteerde mensen om een verschil in de wereld te maken, eenvoudigweg omdat het hen zou kunnen gaan om geld verdienen."


Rijken maken sector mogelijk

"We loven de martelaar die heel weinig verdient - en het iedereen laat weten - zonder iets te weten over zijn talent of productiviteit. Tegelijkertijd weigeren we het talent van iemand die misschien wel veel productiever kan zijn, omdat zijn eigenbelang in dollars ligt in plaats van heiligheid. Sommige mensen menen dat degenen die geld willen verdienen niet thuishoren in de nonprofit-sector. Toch zijn het de Rockefellers, Fords, Gates en talloze andere mensen die heel veel geld verdienen die de sector mogelijk maken."


Geen geld verdienen aan lijden

"We ontzeggen de massa's mensen die lijden het talent van mensen die hen daadwerkelijk kunnen helpen, simpelweg omdat we die talenten zouden moeten betalen. Denken we nou echt dat een moeder van een kind dat stierf van de honger zich beter voelt als ze weet dat er in ieder geval niemand veel geld heeft verdiend aan de poging om haar zoon te helpen?"


Dan Pallotta is oprichter van Pallotta Team Works, een organisatie die aan de wieg stond van AIDSRides en Breast Cancer 3-Days. Hij is directeur van Advertising for Humanity en auteur van het boek How Restraints on Nonprofits Undermine Their Potential.
gerelateerde items