Toon alles (1)

Crowdfunding vorig jaar verdubbeld; Dijsselbloem wil meer ruimte

8 april 2015, 04:00
Crowdfunding vorig jaar verdubbeld; Dijsselbloem wil meer ruimte
Crowdfunding vorig jaar verdubbeld; Dijsselbloem wil meer ruimte
Minister Dijsselbloem van Financiën (foto) wil crowdfunding meer ruimte bieden. Daarom neemt hij knelpunten weg die de groei belemmeren van deze rechtstreekse financiering van ondernemingen door het publiek. Dijsselbloem heeft hierover een brief gestuurd naar de Tweede Kamer.

De AFM publiceerde eind vorig jaar in een rapport een aantal knelpunten. Een van deze mogelijke knelpunten vormt het provisieverbod, waardoor de onderneming die op zoek is naar financiering het platform niet zou mogen betalen. Die vergoeding kan echter een belangrijke vorm van inkomsten zijn voor platformen voor equity-based crowdfunding. Het provisieverbod is in het leven geroepen om te voorkomen dat een adviseur de klant in een bepaalde richting stuurt, maar daar is bij deze vorm van financiering geen sprake van. Dijsselbloem wil daarom met ingang van volgend jaar een uitzondering op het provisieverbod maken voor equity-based crowdfunding. Platformen die hier gebruik van willen maken, moeten dit aanmelden bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Tegelijkertijd wil Dijsselbloem zwaardere eisen stellen aan de professionalisering van platformen voor crowdfunding.

Verdubbeling
In geld uitgedrukt heeft de AFM de omvang van crowdfunding onder haar toezicht in 2014 in haar rapport van eind vorig jaar op € 37 miljoen geschat. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2013. Dijsselbloem schrijft in zijn brief dat crowdfunding ‘een waardevolle toevoeging is aan de mogelijkheden voor bijvoorbeeld het midden- en kleinbedrijf om financiering te verkrijgen.’
gerelateerde items