Britse donateurs geven 650 miljoen minder

25 mei 2016, 19:00
Vijf procent daling donaties: incident of trend?
Vijf procent daling donaties: incident of trend?
Britse donateurs hebben vorig jaar minder aan goede doelen gegeven in vergelijking met voorgaande jaren. Individuele giften daalden in totaal met €650 miljoen. De totale giften in het Verenigd Koninkrijk daalden daarmee met 5% naar €12,5 miljard, het niveau van 2009. De cijfers over 2015 werden gisteren bekendgemaakt door de Charity Aid Foundation (CAF). CAF geeft jaarlijks het UK Giving Report uit.

CAF constateert dat de daling van 5% ten opzichte van 2014, toen de totale giften uitkwamen op €13,1 miljard, niet als 'zeer significant' kan worden aangeduid. De 5% terugval zou nog binnen de methodologische grenzen van toeval vallen en meer data zijn nodig om te zien of hier sprake is van een echte dalende trend.
Of deze verklaring afdoende is, wordt door insiders betwijfeld. Dat komt omdat CAF haar cijfers over 2014 eerder al met €700 miljoen naar beneden bijstelde van €13,8 miljard naar €13,1 miljard. CAF deed dat naar eigen zeggen als gevolg van een andere methodiek. Ter vergelijking: de totale giften in Nederland zijn volgens het recentste VU-Geven In Nederland-onderzoek 4,3 miljard euro; De Dikke Blauwe komt uit op nijna 6 miljard euro.

Jongeren populairst
Voor het eerste zijn doelen gericht op kinderen en jongeren bij de Britten het populairst, met doelen gericht op medisch onderzoek op de tweede plaats en die op dieren op de derde plaats.
Religieuze doelen ontvingen traditioneel gemiddeld de hoogste giften: bijna €64 per donatie, gevolgd door hulp bij natuurrampen (€29) en hulp aan ouderen (€26).

Britten doneren cash
In de manieren van doneren ziet CAF weinig verandering: 55 op de 100 Britten doneert cash.
Op het gebied van vrijwilligerswerk, schenken en sponsoren lopen de Britse mannen achter op de vrouwen: 53% van de mannen doet vrijwillig iets voor de goede zaak tegenover 60% van de vrouwen.

►Bron: Third Sector
 
gerelateerde items