Britse universiteiten halen recordbedrag donaties op

15 april 2013, 14:18
Britse universiteiten halen recordbedrag donaties op
Britse universiteiten halen recordbedrag donaties op
De Britse universiteiten hebben een recordbedrag aan donaties ontvangen in 2012, meldt BBC News. De instellingen kregen in totaal 774 miljoen pond, 14 procent meer dan het jaar ervoor. Een groot verschil met de situatie in Nederland.

Oxford en Cambridge ontvingen samen het leeuwendeel van deze donaties, blijkt uit onderzoek van de National Centre for Social Research. Van de 143 deelnemende instellingen uit Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland kregen deze twee universiteiten maar liefst de helft van het totale bedrag aan donaties. Zes universiteiten haalden meer dan 20 miljoen pond op, en 29 minder dan 100.000 pond. Hoewel er een recordbedrag werd opgehaald, zagen sommige universiteiten hun inkomsten uit giften fors teruglopen.

Giften van alumni
Bijna 170.000 alumni deden een donatie; vijf procent meer dan het jaar ervoor. Een trend die ook in Nederland lijkt op te komen, zij het mondjesmaat. Nederlandse universiteiten vinden steeds vaker nieuwe financieringsbronnen in particulieren en bedrijven, maar ook alumni geven steeds vaker. ‘De eerste campagneresultaten in steden als Amsterdam, Utrecht en met name Wageningen (17 miljoen) zijn wat dat betreft bemoedigend’ zegt Maarten Vervaat (foto), directeur van het Utrechts Universiteitsfonds en Alumnibureau, in zijn eerdere Estafettecolumn voor Filanthropium. ‘Wanneer universiteiten hun afgestudeerden blijven binden en boeien, blijken deze graag bereid kennis en kansen door te geven aan volgende generaties studenten en wetenschappers’,

Belastingaftrek
Plannen van de Britse overheid om belastingaftrek te beperken voor giften aan universiteiten gingen vorig jaar niet door. Ook dat is in Nederland anders. ‘De toekomst ziet er zonnig uit wanneer universiteiten naar Brits voorbeeld de handen ineenslaan met particulieren en de overheid. Het is alleen een gemiste kans dat die overheid in de Geefwet wetenschap en onderwijs niet dezelfde bevoorrechte positie geeft als cultuur’, aldus Vervaat.
gerelateerde items