Toon alles (3)

Brandwondenstichting collecteert via Facebook

9 oktober 2013, 04:00
Brandwondenstichting collecteert via Facebook
Brandwondenstichting collecteert via Facebook
Gaven we in 2007 nog 65 miljoen euro aan collectanten, in 2011 was dat 5,5 miljoen euro minder. Daarnaast neemt de bereidheid om door weer en wind langs de deuren te sjokken af. De Nederlandse Brandwonden Stichting introduceert dit jaar tijdens hun nationale collecteweek een Facebookapp.

'We krijgen bijna de helft van onze bijdrages via collectes binnen, dat loopt elk jaar met bijna een ton terug. Dan moet je actie ondernemen’, zegt Marieke Stegenga namens de stichting tegen Editienl. ‘Dat begint met collectanten zelf. Op Facebook zitten precies de mensen die geen tijd hebben om normaal te collecteren maar wel betrokken zijn, want vrijwilligerswerk is nog steeds niet uit de tijd.’ Met de app kan iedereen die op Facebook zit een eigen online collectebus maken en die delen met Facebookvrienden. Wie op de collectebus klikt, krijgt een donatieformulier dat via Facebook eenvoudig is in te vullen. Een teller houdt bij hoe vaak er is gedoneerd en welk bedrag er is opgehaald.

Facebookers zijn meelopers
René Bekkers, bijzonder hoogleraar Sociale aspecten van prosociaal gedrag, vindt het een goed idee. Het verbaast hem dat zo’n actie niet eerder is gedaan. ‘Heel veel mensen maken gebruik van sociale media en doen elkaar daar na. Als jij geeft, geeft je vriend misschien ook wel.’ Het moet dan wel heel makkelijk zijn om geld te doneren, zegt Bekkers.

(Bron: Editie NL)
gerelateerde items