Alternatieve Marktplaats inkomstenbron goede doelen?

6 juni 2016, 12:06
Goedomtegeven.nl lijkt op Marktplaats, maar dan met vrijwillig percentage voor goede doelen
Goedomtegeven.nl lijkt op Marktplaats, maar dan met vrijwillig percentage voor goede doelen
Begin deze maand werd Goedomtedelen.nl gelanceerd. Het is een koop- en verkoopsite van tweedehands spullen voor particulieren, waarbij verkopers een percentage van hun opbrengsten delen met een goed doel dat is aangesloten bij Goedomtedelen.nl. Het idee is afkomstig van Ed Gitgel, de bedenker van Kidsmarktplaats. Goedomtedelen.nl vangt €1,50 per transactie.
 
Volgens de initiatiefnemers betaal je als particuliere koper op de website nooit rechtstreeks aan de verkoper. Goedomtedelen.nl zegt het geld maximaal 15 dagen op een derdenrekening te parkeren en het tegoed pas uit te betalen aan de verkopende partij als het product door de koper in goede orde is ontvangen. De website brengt voor elke transactie €1,50 in rekening en zegt kopers die niets ontvangen volledig te compenseren.
 
Ondergrens vijf procent
Particuliere verkopers kunnen een deel van het vraagbedrag uitkeren aan een goed doel dat is aangesloten bij de website. Er is een ondergrens van vijf procent. Kopers kunnen een deel aan een specifiek doel doneren of dat over alle doelen gelijkelijk laten verdelen. Op dit moment hebben 23 Nederlandse goede doelen zich aangemeld bij Goedomtedelen.nl: Nederlandse Brandwondenstichting, Cliniclowns, Make-A-Wish Nederland, KiKa, Stichting MetaKids, Maag Lever Darm Stichting, IFAW, Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp, Fonds Slachtofferhulp, Nierstichting Nederland, Natuur & Milieu, Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, Orange Babies, Save the Children Nederland, Stichting ALS Nederland, Stichting Viervoeters, World Animal Protection Nederland, Stichting Nationaal Reuma Fonds, Greenpeace Nederland, Stichting Epilepsie Fonds, Stichting Diabetes Fonds, Fonds Gehandicaptensport en Stichting WereldOuders. Op de website wordt het totaal gedoneerde bedrag per organisatie gepubliceerd.
 
Het idee Goedomtedelen.nl is volgens founder Ed Gitgel zeven jaar geleden ontstaan: 'Ik ben destijds geïnspireerd door twee dingen. Ten eerste Kidsmarktplaats, dat ik samen met mijn vrouw heb opgezet. Ten tweede door een ruilactie met een paperclip naar iets groters waarvan de opbrengsten naar het goede doel gingen. De afgelopen zes jaar heb ik het concept steeds verder uitgewerkt. Sinds begin 2015 ben ik gestart met de uitwerking van het concept naar een uitvoerbaar handelsplatform en bedrijf.'
 
gerelateerde items