Nog steeds 170 miljoen euro naar goede doelen via acceptgirokaart

27 mei 2017, 07:00
Goede ouwe girokaart levert goede doelen nog steeds veel geld op
Goede ouwe girokaart levert goede doelen nog steeds veel geld op
Goede doelen kunnen opgelucht ademhalen nu deze maand bekend is geworden dat de papieren acceptgiro voor onbepaalde tijd blijft bestaan. Veel van hun donateurs gebruiken de acceptgiro voor eenmalige giften. Eind 2015 ontvingen de leden van koepel Goede Doelen Nederland zo’n 170 miljoen euro via de acceptgiro.
 
De banken en acceptgiro-eigenaar Currence hebben een vijf jaar oud plan in de prullenbak gegooid. Daarin zou de acceptgiro na 1 januari 2019 buiten gebruik worden gesteld. De ouderwets aandoende acceptgirokaart werd vorig jaar nog steeds 19 miljoen keer gebruikt, aldus Betaalvereniging Nederland, vooral door ouderen, slechtzienden en goede doelen. Dat aantal valt in het niet bij het aantal digitale overboekingen: 1,5 miljard (!).
 
Koepel Goede Doelen Nederland is blij met de beslissing. Veel donateurs van hun leden gebruiken de acceptgiro voor eenmalige giften. 'Goede doelen zien het gebruik van de acceptgiro nog nauwelijks afnemen', zegt directeur Gosse Bosma. ‘Wij blijven pleiten voor het behoud van de acceptgiro, zolang mensen in Nederland daar behoefte aan hebben. Voor goede doelen is de acceptgiro nog steeds van groot belang, omdat veel donateurs nog geen gebruik maken van de mogelijkheid om digitaal te doneren', aldus Bosma.

Uit onderzoek van de Betaalverenging zou blijken dat zo’n 11% van het totaal aantal acceptgiro’s jaarlijks per post naar de bank verstuurd wordt. De rest van de Acceptgiro’s zou worden gebruikt voor het doen van een betaling via Internet. ‘Uit onze eigen praktijk blijkt echter dat bij goede doelen deze verhouding heel anders ligt. Namelijk het merendeel van de donateurs stuurt de acceptgiro nog per post naar de bank, waarschijnlijk omdat een groot deel van de donateurs tot de oudere generatie behoort’, zegt Bosma 

Uiteindelijk zal de acceptgirokaart definitief uit het betaalverkeer verdwijnen. 'We laten een jaar van tevoren weten wanneer de papieren acceptgiro definitief stopt’, aldus een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland in de Volkskrant.
 
►Bronnen: de Volkskrant, Betaalvereniging Nederland, Goede Doelen Nederland
 
gerelateerde items